contact-header

Case Study

BOSCH Engineering Center Cluj

Brief

Think agile, work mobile, connect as one. That was the Bosch Engineering Center Cluj’s premise when they decided to create a new working environment for the team, right in the heart of Cluj-Napoca.

Far from being a standard office building, Bosch Engineering Center Cluj’s new home encourages the company – an integral part of the Bosch worldwide engineering network – to reimagine and transform their working processes as they continue to realize state-of-the-art technology projects for the present and future.

Bosch Engineering Center Cluj required a modern workplace that would not only provide sufficient space for the team, but also act as a benchmark for the company’s Inspiring Working Conditions principles which respond to and foster the company’s culture, philosophy and work styles. Morphoza, in close collaboration with Bosch Corporate department for Real Estate, defined the IWC principles in the local context and guided the Bosch Engineering Center Cluj Team through an extended change management process so the final result was a space dedicated to growth and innovation.

Interior Design

The unique workplace was configured through a highly engaging 2 year-long process of change, as the project involved 10 focus group sessions, 15 design thinking workshops, 1 sneak peak „Future Office” exhibition, 2 town-hall presentations, 6 change management trainings for the change ambassadors, a constant and transparent internal & external communication plan and a close monitoring of the change through survey tools and space utilization studies. More than 200 Bosch Engineering Center Cluj associates were engaged in generating working conditions that could make every team member, as well as the company as a whole, even more innovative and successful.

Built on a foundation of working conditions that can keep up with the changes in today’s business world, the 10 000 square meters office allows everybody to choose their preferred working style, conditions and working space. The where, how and when is a choice that now belongs fully to the Bosch community.

The new office takes account of a range of numerous working habits: for those who wish to dive within their own minds and have a moment of silence, the option to retreat to a calm and quiet zone, provides a soothing and noise reducing area for the individual spaces. The central interaction communication area cultivates a sense of community, while the modern and easy-to-operate media technology in the meeting rooms encourages interaction within the team.

As the balance between work and social life is another important aspect for the Bosch Engineering Center Cluj team, the gym, the terrace and the restaurant dedicated to the company’s staff were Bosch Engineering Center Cluj’s choices to foster a sense of comfort and appreciation.

The entire design project resulted in an office that truly speaks about the principles of Bosch, about its appreciation for each member of the team, about a place that works for everyone and that everyone seems to really enjoy. Functional, flexible, with a welcoming atmosphere, fresh design, natural colors and textures – this is the new Bosch Engineering Center Cluj home.

 

Building Design and Project management: Bosch Real Estate in cooperation with DICO și ȚIGĂNAȘ birou de proiectare.
Interior Design: Morphoza in collaboration with DICO și ȚIGĂNAȘ birou de proiectare.

Why Choose Us.